Általában tavasszal és ősszel esik sor a nagytakarításra, hiszen tavasszal a kályhahasználat után érdemes egy nagy festés és portalanítás, ősszel pedig a kályhahasználat előtt érdemes egy nagyobb portalanítást és mélytisztítást végezni a házban. A rendszeres, hétköznapi takarítás és a nagytakarítás között az különbség, hogy ilyenkor nem csak a látható helyeket takarítjuk, hanem az olyan sarkokat is megpróbáljuk elérni, amelyek kevésbé használatosak, nem láthatóak stb. Ősszel általában a gardrób is kitakarításra kerül, hiszen váltjuk a ruhákat is: nyári ruha zsákokban a padlásra, őszi, téli öltözet a szekrénybe – ebből már talán érzékelhető, hogy mennyire aprólékos is az őszi nagytakarítás.
Az őszi nagytakarításkor az olyan helyek is extra figyelmet kapnak, mint a fürdőszoba és a konyha, a nappali és a hálószoba, és szinte minden helyiség. A szőnyegek és a kárpitok tisztítása egyáltalán nem egyszerű feladat, ezzel gyűlik meg a legtöbbször a bajunk. Néha érdemes egy cégre bízni, akik tökéletesen tisztává tudják varázsolni ezeket akár 24 óra alatt, megfizethető áron. Legyen ez az első lépése az őszi nagytakarításra, hogy másra bízzuk a szőnyegeket és a kárpitokat, így is rengeteg dolog marad még ránk. Ezekhez itt van néhány tipp.

Kezdjük a nappalival!
A nappali az a hely, ahol állandóan együtt van a család, tehát több porra és koszra is kell számítani. Kezdjük azzal, hogy valamilyen pörgős, bulis zenét teszünk be, amely feldobja a hangulatot, amelyre élvezet lehet takarítani, majd szedjük le a képeket és csecsebecséket, porfogókat a falakról és polcokról. Ha a hely már megvan, akkor érdemes mindent vizes ronggyal áttörölni, az étkező asztalt és a polcokat akár valamilyen gyengébb tisztítószerrel is lehet. Az érzékeny fa bútorokat szappanos vízzel töröljük át, és mossuk fel a padlót. A különféle szöveteket, a függönyt például valamilyen enyhe programmal mossuk ki. A kárpitokat, főleg akkor ha háziállat is él a házban, akkor szintén vizes, enyhébb tisztítószeres vízzel érdemes áttörölni.

Hasonlóképpen kell eljárnunk a konyhában és a fürdőszobában is. Lehetőleg minden bútort érdemes kissé megmozdítani és arrébb tolni, akkor láthatóvá válik még több kosz. Érdemes nagy fényben takarítani, mert akkor is sokkal több mindent láthatunk. Fontos ismernünk a textíliákat, hogy azok milyen mennyiségű vizet és tisztítószert bírnak el, a lényeg mégis az, hogy ha tisztítószerrel takarítunk, akkor azt teljes mértékben aztán tiszta vízzel el is távolítsuk.

A szőnyeg egyértelműen minden terület legnehezebben tisztítható része, érdemes ezt szakembere, egy cégre bíznia, hogy tökéletes legyen az őszi, hétvégi nagytakarítás.