Kreatív ötletek otthonra, avagy mire vagyunk képesek egy kis kézügyességgel?

Manapság sok ember leli kedvtelését és örömét az önkifejezés különböző módszereiben, ahol egyensúlyban lesz önmagával, szabadon megalkothatja az általa kigondolt ötleteket, és maradandó, kreatív termékeket hoz létre a saját kezeivel. Az interneten házilag elkészíthető dizájnelemekkel van tele a padlás, manapság az egyik legkedveltebb időtöltés és megnyilvánulási forma az üvegfestés.

Az üvegfestés egy rendkívüli mulatság, kicsiknek és nagyoknak egyaránt ajánlott, mivel egyszerű, könnyű és nagyon olcsó, akár teljesen kezdők is bátran kipróbálhatják. Néhány tuti tippet és praktikát megosztunk az alábbi blogban, hogyan fogjunk hozzá ehhez a remek, szórakoztató szabadidő töltéshez, mindegy, hogy hány évesek vagyunk! Garantáljuk a jó mókát!

kreatív ötletek officedepot

kreatív ötletek

Mi kell az üvegfestéshez? Először is, készüljünk elő a „hozzávalókkal” :

Kell egy letisztított üvegfelület, a formája, alakja, mérete tetszőleges.

Az esetleges festési hibák kijavítására oldószert, alkoholt is tegyünk a kezünk ügyébe

Víz, szappan

Festék, paletta, ecset

Papírtörlő,

és extraként bármilyen kreatív dolog, kiegészítő, amit hobbiboltból be tudunk szerezni.

Ha idáig megvagyunk, akkor a többi már gyerekjáték lesz, minden adott a jó szórakozáshoz! Mi következik?

Az üvegfelület szappanos vízzel való megtisztítása. A festék sokkal könnyebben felvihető egy olyan üvegfelületre, ami tiszta, és nem akadályozza az alkotást semmilyen folt vagy érdes szennyeződés darabka. Következik a kemikáliák letisztítása az üvegről, majd tegyük meleg vízbe, így teljesen biztosak lehetünk abban, hogy eltűnt az összes kosz az üvegről. Kb. 15 perc a száradás, és máris kezdődhet az üvegfestés. Ha a sima üveg láttán máris elkapott az alkotás vágya, fogjunk is hozzá, de egyébként csak lazán fogjuk meg az ecsetet, mártsuk festékbe és vezéreljen a fantáziánk!

Nézzünk további jótanácsokat az üvegfestés megvalósításához! Milyen minta legyen az üvegen?

Ha végképp semmilyen ötletünk nincs, mi legyen a felfestendő ábra, akkor sablon használatához kell folyamodnunk. Fontos, hogy a mintát erősen, biztos kézzel tartsuk a megfestendő üvegfelületen. Vagy ha képről másolunk, az orrunk előtt legyen, ne kelljen oldalra vagy hátra forgolódni a másolandó képért, hogy ne szakítsuk meg az alkotás menetét.

Az otthoni kreatívkodás is olyan, mint a konyhaművészet: a hozzávalókat a megadott paraméterek, „recept” alapján adagoljuk. A házi üvegfestésnél pl. jól jöhet egy előre bekészített edényben tiszta víz, amiben a festékes ecseteket néha leöblíthetjük. Különösen igaz ez akkor, amikor másik színre váltunk, így nem keverednek össze az árnyalatok.

Figyelem! A később evésre, ivásra használt edényeket, poharakat, tálakat ne fessük telibe, mert biztos nem szeretne Ön sem festékes teát inni, vagy bekékült paradicsomlevest enni. Ha mégis a kedvenc tányérunkat akarjuk befesteni, kizárólag a széleit színezzük át. Mint ahogy a mondás is tartja, a kevesebb úgyis több, nem igaz?

Ha elkészült a nagy mű – utómunkálatok.

Ha úgy érezzük, befejeztük a festési procedúrát, és teljesen elégedettek is vagyunk a végeredménnyel, fontos, hogy türelmesen várjuk ki a kötelező száradási időt. Döntő többségében erre elég egy nap, de ez leginkább a festéktől függ, így az időtartam ettől kevesebb, de akár több is lehet.

Miután megbizonyosodtunk a teljes száradásról, büszkén megcsodálhatjuk saját készítésű, egyedi alkotásunkat. Azért a mikróban való melegítését inkább mellőzzük egészségügyi, biztonsági szempontokból.

Most, hogy megcsináltuk életünk első saját készítésű tárgyfestését, biztosan rákaptunk az ízére, és egyre gyakrabban fogunk időt szentelni ennek a nagyszerű, nyugtató, lélekemelő elfoglaltságnak. A megfestett tárgyak látványa büszkeséggel töltenek el, nem mellesleg esztétikusak. És mi csináltuk! Festésre fel!