A Föld napja alkalmából – a környezetbarát takarításról

Mindnyájan tehetünk Földünkért, környezetünkért!

A Föld napja alkalmából – melyet minden évben április 22-én ünnepel a világ – mindig érdemes tartanunk magunk körül, a munkahelyünkön, a vállalkozásunk és  magánéletünk terén egy áttekintést arra vonatkozóan, hogy mennyire vigyázunk környezetünkre, a körülöttünk lévő élővilágra és ezáltal a Földünkre! Hiszen nem csupán egy napon – a Föld napján – kell buzgónak lennünk, szemetet szednünk és gondolnunk a tisztaságra, hanem az év minden napján!

Ma már minden téren és minden szempontból tudunk segíteni, így jövőnk, gyermekeink jövője is zöldebbé válhat!

Néhány környezetkímélő ötlet, amivel nap mint nap segítheted a Földünket:

 1. A háztartásodban használj minél kevesebb vegyszert, ha lehet iktasd ki őket teljesen! Használj ökológiailag lebomló mosószert és mosogatószert, valamint takarítószereket. Ezeket készen is megvásárolhatod a bioboltokban vagy nagyobb áruházakban,  de akár házilag is elkészítheted őket roppant egyszerű és olcsó házi szerekből. Ilyenek például: ecet, szódabikarbóna, bórax, citromlé, mosószóda, citromsav stb.
 2. Járj minél kevesebbet autóval, választ inkább a tömegközlekedést, a biciklit vagy a gyaloglást! A munkába járást egy autóval, több kolléga összefogásával egyszerűbbé, olcsóbbá, vidámabbá és környezetbarátabbá teheted!
 3.  Óvd saját egészségedet: ne dohányozz, ne igyál alkoholt!
 4. Vásárolj piacon, lehetőleg termelőktől, válassz mindenből házit és keress magadnak megbízható forrást az élelmiszer beszerzéséhez!
 5. Ne vásárolj előrecsomagolt élelmiszereket, PET-palackos és fémdobozos italokat vagy kapszulás kávét. Törekedj a gazdaságos és környezetkímélő megoldásokra: vásárolj vízszűrős kancsót, vagy vízadagoló gépet, vagy igyál csapvizet. Ha van lehetőség, fogyassz kútvizet, forrásvizet.
 6. Az otthonod vagy az irodád rezsijét is csökkentheted, miközben óvod a környezetet, ha kevesebb áramot, vizet stb. használsz.
 7. Válassz energiatakarékos gépeket, eszközöket.
 8. Gyűjtsd szelektíven a hulladékot!
 9. Amit csak lehet hasznosíts újra, kerüld a szemét halmozását.
 10. Legyenek fix bevásárló táskáid, ne fogadd el vagy vásárolj nejlon tasakokat!
 11. Ha építkezel vagy felújítasz, keress minél több környezetkímélő, rezsicsökkentő eszközt és felszerelést. pellett kazán, napelem, hőszigetelés, fénycső stb