Használtautó – a vásárlás előtti elengedhetetlen lépések

A mai világban, ahol dübörög a Couchsurfing, közösségi felületek segítségével szert tehetünk más magánszemélyek szolgáltatásaira, legyen szó ingatlanról, vagy szolgáltatásról, már nem is annyira ördögtől való dolog az, hogy valamilyen tárgy vagy eszköz esetében, a használt javak vételére adjuk a fejünket, mint volt az, mondjuk pár évvel, vagy akár egy évtizeddel ezelőtt. Legyen szó ruháról, egy hangszerről, vagy akármilyen használati tárgyról, a világ eljutott odáig, hogy nem feltétlen ciki, sőt mi több, még egy kicsit vagány is a használt.

Arról nem is beszélve, hogy ezzel levesszük a terhet a gyártási folyamatok okozta környezetszennyezési nyomásról, valamint a pénztárcánkat is jobban kíméli ez a fajta megoldás.

A következő blogposztban, az egyik legkedveltebb olyan árucikk köré építjük tanácsainkat, amelyek a használt áruk piacán, talán a létező leginkább népszerűek – ez nem más, mint a használtautó.

A használtautó piac egészen egyszerűen hatalmas. A kínálatból Dunát lehetne rekeszteni, a flotta pedig folyamatosan bővül, különböző felületek és hirdetések százain. Kis barokkos túlzással kijelenthető az, hogy olyan könnyedén juthatunk használt autóhoz, akár egy kiló cukorhoz a közértben. A vásárlás előtti időszak azonban ég és föld a két termék esetében, ugyanis az autók elektronikája és a komplexitásuk miatt, könnyű a rövidebbet húzni egy használtautó vásárlásakor.

használt autó matipro

használtautó

Az azonban, hogy jól járjunk egy vétellel, egészen könnyedén kivédhető, egy minimális körültekintéssel. Íme, pár hasznos jó tanács, amelyek szem előtt tartása rendkívül fontos abban az esetben, ha bővíteni, vagy cserélni szeretnénk a gépparkunkat egy olyan autóval, melybe már jó ideje szerelmesek vagyunk, de csak most szántuk el magunkat a beruházásra.

Az első és legfontosabb alapszabály az, hogy higyjkünk az ősi örökzöldnek és addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér – értjük ezalatt azt, hogy fontos felmérni a költségvetésünket és bármennyire tetszik egy adott autó, az előzetesen eltervezettnél, ne költsünk rá többet. Ekképpen, a következő vásárlásnál már nem esünk túlzásokba, és módunk lesz majd megvenni azt a modellt, amely összhangban áll vágyaink és pénztárcánk nyújtotta lehetőségeinket illetően.

Szintén fontos alapszabály az, hogy kikérjünk egy riportot a használt autó történetéről. Érdemes és fontos is utánajárni annak, hogy kik voltak az eddigi tulajdonosok, mennyire vigyáztak az autóra, milyen gyakran szervizelték. Ebből könnyedén kiolvasható, hogy melyek az autó gyengéi – már ha vannak ilyenek, továbbá azzal is lehet előre tervezni, hogy milyen gyakran igényli majd az autó, hogy karban legyen tartva. Ezen lépéssel is lehet egy kicsit, pénzügyileg előre tervezni. Erre a lépésre akkor van nagyobb szükség, ha az autót nem családtagtól, vagy közeli baráttól vesszük, hanem egy idegentől.

Végezetül, ám nem utolsó sorban, rendkívül fontos az is, hogy éljünk a tesztvezetés lehetőségével. Győződjünk meg arról, hogy a hirdetésben leírtak és a tapasztalatunk összhangban van. Hagyatkozzunk érzékszerveinkre, és bízzunk az ösztöneinkben. Vizsgáljuk meg, hogy van-e elegendő hely a be és kiszállásnál. Van-e elegendő hely a lábainknak. Nem érzünk-e furcsa szagokat vezetés közben. Könnyen használhatóak-e a tükrök. Fog-e megfelelően a tengelykapocsoló. Könnyedén reagál-e a fék és úgy általánosságban, megvan-e a vezetés azon élménye, amelyet a hirdetés elolvasása után elképzeltünk.

Amennyiben hibázik pár faktor, javasoljuk a további használtautó keresést. Kétségünk se legyen, rengeteg lesz még a piacon, ugyanis virágzik a használtautó piac.