A konyhában nem egyszerű minden nap helytállnunk. Naponta többször kellene mosogatnunk, többször kellene a tűzhelyet letakarítanunk, de emellett főzünk, és munkába járunk és néha le kell törölni a polcokat is, el kell pakolni a hűtőben és a padlót is fel kell mosni. Ha azt akarnánk, hogy a konyha minden nap csillogjon, akkor bizony nagyon sok órát kellene ott töltenünk, és akkor hol van még a lakás többi része és mi marad a napból?
Megesik, hogy néha nem mosogatunk el, és az étel rászárad az edényre. Az is megesik, hogy kissé leég az étel, rászárad a serpenyőre a kifolyt húslé, minden zsíros, olajos, és szinte lehetetlennek tűnik eltakarítani. Mindenki tudja, hogy ezt még fárasztóbb elmosni így. Ám nem kell megrettenni, érdemes inkább a mosogatósba mosószeres vizet engedni és egy kicsit abba áztatni az edényeket, tányérokat, sokkal könnyebb lesz elmosni utána. És természetesen van néhány jól bevált házi praktika is a nagyanyáinktól.

A teflon tisztításához például nagyon jól jön a már sok helyről ismert híres és olcsó tisztítószer, az ecet és a szódabikarbóna keveréke. Két evőkanál szódabikarbonát fél csésze ecettel forraljunk fel, majd szénsavas vízzel összeöntve tegyük a serpenyőbe, ahonnan máris minden szennyeződés feloldódott. Ha a nagyobb edények vannak tele ételmaradékkal, akkor csak öntsünk bele meleg vizet és tisztítószert, és forraljuk fel, máris könnyen eltávolítható a zsír és az ételmaradék.

A szivacs az, ami sok esetben megmenti a konyhai munkát, hiszen egy jó szivaccsal sokkal kevesebb mosogatószert kell használnunk, illetve a jó szivaccsal könnyebben el is távolíthatóak a zsíros szennyeződések. A szivacsot akkor lehet sokáig használni, ha nem hagyjuk a vízben és ha a mosogatószert kiöblítjük belőle a használat után.

Természetesen nem csak az edények azok, amelyeket meg kell menteni a szennyeződésektől, hanem a különféle gépek, a tűzhely, a grillrács, az olajszűrő, a rézből készült dolgok stb. Ezekhez is mindhez érdemes a fentebb említett ecet és szódabikarbóna kombinációs oldószert alkalmazni, illetve itt már a fogrém, mint fehérítő anyag is szóba kerülhet. A réz edényeket például sima meleg víz és ecet oldalt segítségével lehet tisztítani, a gyertyatartóról a legkönnyebben a fagyasztóba tétel után lehet eltávolítani a rajta maradt viaszt. A kávédaráló tisztítása sem egyszerű, hiszen a kávé darálás után nem szoktuk elmosni a gépet, egy idő után azonban felgyülemlik benne a maradék kávé és szagossá kezd válni. Ilyenkor egy kis száraz kenyeret kell benne megdarálni és máris eltűnik a szag és a piszok.

Használjuk a házi praktikákat, kérdezzük meg édesanyánkat, nagyszüleinket, idősebb barátainkat, hogy ők mivel tartották tisztán a konyhát régen, még mielőtt a drága vegyszerek korába csöppentek volna. Néha egyszerűbb és jobb, nem mellesleg pedig olcsóbbak és hatékonyabbak ezek a praktikák.