Penész a ruhán, a textilen és a falon? Ettől undorítóbb és egészségtelenebb dolog nem sok létezhet a lakásunkban és az életünkben. Cikkünkből megtudhatja, hogy hogyan távolítható el a penész a ruhákból és a falról.

Így távolítsuk el a penészfoltokat a szövetekből

Amikor a szennyestartó sokáig van tele ruhával, vagy éppen a nedves ruhákat dobjuk oda, vagy nincs idő kiteregetni és a nedves ruha túl sokáig marad egy helyen vagy a mosógépben, akkor sokszor bepenészedik a szövet, a textil. Ilyen esetekben természetesen (újra)mossuk a ruhákat, fontos azonban előtte ellenőrizni a címkén, hogy mi a legmagasabb ajánlott hőfok – már így is eltávolítható a penész. A tiszta fogkefés súrolás is jó lehet – természetesen csak akkor, ha ezzel nem tesszük tönkre a szövetet. Ha ezek az egyszerű megoldások nem segítenek, akkor itt van néhány alternatíva, vagyis néhány vegyszeres segítség.

A fehérítők könnyedén eltávolítják a penészfoltokat, ugyanakkor fontos előtte kipróbálni valamilyen más anyagon, hogy a ruha színét mennyire bántja a fehérítő. Az ecet is jó megoldás lehet, amelynél egy pohár ecetet egy vödör vízbe érdemes hígítani és abba áztatni a ruhát, de az ecetet akár a mosásnál is hozzáadhatjuk a mosószerhez. A bórax egy vízben oldható anyag, amely a penész egyik legnagyobb ellensége, ezt szintén a mosáshoz lehet csatlakoztatni, feloldott formájában.

Penészfoltok a falon…

A falon is sok oka lehet annak, hogy a penész megjelenik, higiénia szempontjából azonban ez egyáltalán nem kedvező, fontos tehát tudni, hogy hogyan távolíthatjuk el. Az egyik legjobb eltávolítási mód a megelőzés, vagyis a ház, a lakás megfelelő páratartalmának beállítása és megtartása – erre már különféle berendezések is vannak. Ha azonban a penész már megjelent, akkor nincs mit tenni, fel kell vele venni a harcot, nézzük, hogy hogyan is lehetne.

A bórax nem csak a szöveteknél, de a falnál is csodákat tehet, hiszen ha összekeverünk 2 evőkanál bórax port ¼ csésze almaecettel és 2 csésze meleg vízzel, akkor egy kiváló penész elleni szert kapunk. A vegyszert száraz ruhával kell letörölni a falról. A grapefruit kivonat is csodákat tehet a fallal, ennek a keveréknek az előállításához 2 csepp grapefruit kivonat kell egy kis csésze vízhez. A falhoz is találhatunk különféle más fehérítő szereket, ezeket is a megfelelő mennyiségben kell összekeverni, majd kefével a falra felvinni, és aztán lemosni száraz ruhával.

A fehérítő fogkrémet azóta használjuk tisztításra is, amióta használunk fogkrémet – természetesen a falról a penészfolt is eltávolítható a fogkrémmel. A listáról az ecet sem maradhat el – dörzsöljük csak át vele a penészes részt és máris tiszta a fal.