Az igényes, a lakberendezési stílushoz színben és mintázatban is passzoló szőnyegek az otthon díszeinek számítanak. Ez persze kizárólag akkor van így, ha odafigyelünk azok tisztítására. Bár a napjainkban kapható porszívók minden extrával ellátottak, de időnként aktuálissá válhat egy mélyrehatóbb, vagy akár a foltok megfelelő eltávolítását lehetővé tevő takarítás. A szőnyegtisztítás otthon is minden gond nélkül megoldható, ám nem árt tudni, hogy melyik folt típus milyen ellenszert követel meg.

Ha a szőnyegtisztítás otthon történik, és a teljes felületet kívánjuk újszerűvé varázsolni, akkor a legfontosabb, hogy megfelelő időjárást válasszunk ehhez. Érdemes legalább egy napig a szőnyeg mindkét oldalát napoztatni, így a porolás során könnyen megszabadulhatunk a szálak közé rakódott apró szemcséktől.

Amennyiben csak egy általános tisztításra és felfrissítésre vágyunk, akkor megéri a háztartásban már oly sokszor bizonyított ecetet választani. Langyos ecetes vízbe áztatott ronggyal töröljük át a szőnyeg teljes felületét, de ügyeljünk arra, hogy ne áztassuk azt teljesen át.

Bár vannak, akik a szőnyeg alapos, slaggal történő bevizesítésére esküsznek a különféle, üzletekben kapható szőnyegtisztítókkal kombinálva, ám érdemes tudni, hogy ez egyes minőségi alapanyagok szálaira káros hatással lehet. Ha ezt a módszert követjük, akkor válasszunk mindenképpen napsütéses, bőven harminc fok feletti hőmérsékletet a művelethez, hogy gyorsan megszáradjon a szőnyeg.

Ha a szőnyegtisztítás otthon történik, akkor szárítás előtt mindenképpen keféljük át a szálakat egy irányba, így a száradást követően is szép lesz a végeredmény.

Amennyiben értékes, keleti szőnyegeink vannak, úgy azok tisztítását megéri inkább profikra bízni, esetükben ugyanis a szőnyegtisztítás otthon nem biztos, hogy a legjobb választásnak bizonyul.

S hogy mi a helyzet a tipikus foltokkal?

A vörösbor sóval, a ragasztó körömlakkal, a tintafolt langyos tejjel vehető ki legkönnyebben. A bútorok okozta benyomódásoktól pedig gőzölős vasaló használatával szabadulhatunk meg.

A szőnyegtisztítás otthon is lehet eredményes, csak a megfelelő alapanyagokat kell hozzá megtalálni.