A pihentető alváshoz nem csak az ágy és matrac minősége a fontos, hanem azok tisztasága sem elhanyagolható szempont. A megfelelő takarítás hiányában egészségügyi problémák léphetnek fel és a matrac élettartama is lerövidülhet. Az ágy tisztítása természetesen nem csak a hálószobában válhat aktuálissá, hanem a nappaliban is, hiszen kanapé itt is gyakran helyet kap. Lássuk, milyen lépéseket érdemes betartani ahhoz, hogy tiszta, igényes ágyban hajthassuk álomra fejünket, vagy hódolhassunk kedvenc filmjeink jelentette élményeknek!

Az első és legfontosabb lépés az ágy tisztítása során, hogy soha ne maradjon el az átporszívózás. Erre legalább hetente egyszer érdemes sort keríteni, ugyanis a matracok, kanapék kifejezetten kedvelt helyei a poratkának, mely gyakran okoz allergiás megbetegedést. A szívóerő fokozatát célszerű közepesre állítani, ugyanis ha túl erős az, akkor egyes matracok belsejében kár keletkezhet. Még jobb, ha a matrac takarítását az udvaron tudjuk elvégezni, így a lakás levegője is tisztább marad.

Természetesen nem elegendő a fizikai tisztítás, hiszen előfordulhatnak foltok, sőt, a különféle mikroorganizmusoktól sem árt megszabadulni az ágy tisztítása során. Használhatunk folttisztítót, ez rendkívül széles választékban elérhető az üzletekben, és a mennyei illat is garantált segítségével. Ha nem költenénk ilyesmire, akkor a sampon is jó választás lehet. A környezetbarát, olcsó és természetes megoldások kedvelői számára a vízzel hígított ecet ajánlott, amit a kellemetlen szagok ellen is megéri bevetni. A gyorsan koszolódó kárpit a nappaliban azonnal új életre kél egy ecetes áttörléstől. Mindössze annyi a dolgunk, hogy a tisztítószeres, vagy ecetes ruhadarabbal áttöröljük a felületet, ügyelve arra, hogy az ágy tisztítása során az ne nedvesedjen át túlzottan. Fontos, hogy a takarítás után egészen addig ne kerüljön takaró, párna a felületre, amíg az teljesen meg nem szárad.

Kaphatóak speciális kárpittisztítók és habok is, de ha penészesedéssel találkozunk, akkor érdemes profi céghez fordulni, amely akár kifejezetten kárpittisztításra alkalmas készülékkel, valamint igény szerint szakmai segítséggel is áll rendelkezésre.