Mik a veszélyei az otthoni weboldalkészítésnek? Okuljunk más emberek baklövéseiből!

A közelmúltban kisegítettem egy bioboltban hat hónapon át, eladó voltam és mindenes egy személyben, és ha a szükség úgy hozta, a felettesem messziről vezényelte a munkálatokat. Ez a bolt a fővárosunk talán legforgalmasabb utcájától pár ház távolságra, egy pici mellékutcában helyezkedett el. Sajnos ebben a kerületben tilos volt olyan táblát kihelyezni, ami belóg az utca síkjába, és mindehhez még egy pici üzlet kirakat is társul, amit alig lehet észrevenni, és ne is említsük azt a cégtáblát, ami hiába nyúlt be az utcasíkba, a szomszéd jóval nagyobb táblája pont eltakarta.

A gyalogosok – még aki nap mint nap is megteszi azt az utat az üzlet előtt – elenyésző hányadának volt tudomása a boltról. Bárcsak észrevették volna a boltot, hiszen olyan igényeket tudunk kiváló minőségben, ám nem drága árfekvésben kiszolgálni, amit a környékünkön senki más. De sajnos nem vettek észre. Én már rögtön a munkába állásom után pár nappal felismertem, miért történt ez így: a bolt tulajdonosa szoftverfejlesztéshez is értett, így aztán számára evidens volt, hogy a bolthoz köthető weboldal készítés és karbantartás is olyan feladat, amivel ő simán meg tud birkózni. Ezért hát készített is a saját maga részére egy weboldalt, azon belül is egy webshopot.

Mikor megpillantottam ezeket, rögvest szemet szúrt, mennyire komoly, rideg a design, és habár ésszerűen át lehet futni rajta, de aki nem informatikus szemmel nézi az oldalt, annak bizony bonyolult lehet. Megérdeklődtem a főnöktől, hogy miért nem bíz meg egy külső céget a weboldalkészítéssel. Azt felelte, hogy így is alig van forgalma a boltnak, nem tud semmire plusz kiadásokat áldozni, plane, amit ő is meg tud oldani.

Később az is kiderült, hogy még a szerverért sem kell fizetnie, saját maga oldotta meg azt is, a bolt egyik sarkában beüzemelt egyet és ingyenes, open-source engine-en alapuló webshopot hozott létre, majd hónapokon át, igen nagy műgonddal töltögette fel rá a termékeket.

Mikor már elég jól belejöttem a munkába, a főnök bemutatta nekem a webshop működését. Na, amit itt láttam, az valóban elszomorító volt és rosszabb, mint amire számítottam: egy héten kb. 20 látogató tévedt az oldalra, és ezekből is jó, ha egy – két ember úgy döntött, rendel is a termékekből. Az járt a fejemben, hogy itt bőven akad még tennivaló. Így aztán eldöntöttem, hogy rá fogom venni a főnökömet, hogy adja ki más cégnek a weboldal készítést, és ennek a kiadásai gyorsan megtérülnének akár többszörösen is.

Megmutattam a weboldalt és a webshopot több ismerősömnek is, akik kenik – vágják ezt a témát, és hát azt kell mondjam, hogy hiába informatikusok ezek a haverok, még nekik is nehéz volt kiismerniük magukat az oldalon. Majd elmesélték nekem, hogy nem ritkaság ez a jelenség, sokan úgy hiszik, hogy vállalkozásuk weboldal készítését elegendő saját maguknak megcsinálni, hiszen erre bárki képes az ingyenesen elérhető weboldal mintáknak köszönhetően – aztán jön a pofára esés.

Telnek a hetek, hónapok, és a weboldaluk, webshopjuk egyáltalán nem hozza azt az elvárt forgalmat, mint pl. az az ismerős weboldala (aki az ő véleményük szerint hiszékeny volt) aki egy profi céget bízott meg a weboldal készítéssel. De ezeket felesleges volt elmondanom a volt főnökömnek, hiába érveltem a szakember ismerőseim tapasztalataival és hogy kockáztatja a bolt jövőjét, nem állt kötélnek. Eltelt pár hónap, és hiába volt a környéken az a pár ember, aki ismerte és szerette ezt a kis bioboltot, az üzletnek befellegzett, a bolt bezárt – végleg.