Mire jó a hatha jóga?

A társadalom nagy része tisztában van azzal az általános ténnyel, hogy a jógának rengeteg pozitív hozadéka van, de sokkal kevesebben ismerik a hatha jóga előnyeit. Tudniillik a jóga, nem pusztán egy testi felüdülést jelent fizikálisan. A gyakorlatok elvégzésének melléktermékeként, a nyugodt és meghitt testmozgás egy lelki felüdülést is jelenthet. A mondás úgy tartja, hogy „ép testben, ép lélek”. Azt ugyan nem tudni, hogy ki és mikor alkotta meg ezt az örökzöld szállóigét, de szinte biztos, hogy a magyar értelmező kéziszótárban egy jóga gyakorlatokat végző ember, gond nélkül elférne a híres közmondás mellett, szemléltető ábraként.

A közhiedelem úgy tartja, hogy a falun élő szépkorúak gond nélkül képesek választ adni az időjárással kapcsolatos kérdésekre, ha sajog a derék. Ez a legenda nem létezhetne, ha az „időjósok” jógáztak volna, ugyanis a fent említett gyakorlatok kifejezetten enyhítik a derék részén fellépő fájdalmakat. Ezen belül is hatha jóga az, amely erre a területre specializálódik.

A hatha jóga nem pusztán azon embereknek használna, akik krónikusan szenvednek a derekukkal akár a változékony időjárás, akár egy korábbi sérülés, akár az örökölt fájdalmak kapcsán. Könnyen elképzelhető élethelyzet, hogy akár egy költöztetés során, egy nehéz tárgy emelésénél, valaki meghúzza a derekát. Ez a lehetőség csak egy a sok közül, rengeteg fizikai aktivitást lehetne még példaként sorolni, hogy milyen napi veszélyek leselkednek a derekunkra. Egy ilyen szerencsétlen helyzet nem pusztán az aktív ténykedések következtében jelenhet meg, hanem akkor is, amikor a legkevésbé számítunk rá, sebezhető állapotban, például alvás közben.

A lokális izomfájdalmak jelentősen megnehezítik egy ember mindennapjait, így természetesen a fizikai aktivitások nehézsége rányomja a bélyegét a hangulatunkra, közérzetünkre is. Létezik azonban hatékony módszer arra, hogy a túlterhelés fájdalmait enyhíteni tudjuk, ez pedig nem más, mint a hatha jóga. Rossz testtartás, csavaró és húzó mozdulatok óvatlan elvégzése, vagy a fenti gondokról is legyen szó, a hatha jóga minden okból történő derékfájdalomra megoldást jelent.

A hatha jóga fontos előnyeként említendő az is, hogy a derékban fellépő fájdalommal egyetemben azt is meggátolja, hogy a gondok és a fájdalom tovább terjedjen a farizmok irányába, amely, ha megtörténik, már komoly veszély leselkedhet a porckorongokra is, melyek kopása jelentősen rontja a mozgási képességeket és idős korban már egy egyszerű séta is kifejezetten megerőltető mutavány lehet. Mint minden negatívumot az életben, így a derék fájdalmakat – és ennek minden hozadékát – sokkal előnyösebb megelőzni, semmint tünetet kezelni.

A hatha jóga tehát nem pusztán a derékfájást tudja semmissé tenni, amikor már egy meglévő fájdalommal van dolgunk, de a rendszeres gyakorlatok mellett kellőképpen meg is előzhető a fájdalmak kialakulása. A hatha jóga kifejezetten előnyös mozgási tevékenység, hiszen a túlsúlyos emberek is elvégezhetik anélkül, hogy sérülés veszélye lépne fel, ugyanis a jóga esetében a sérült, vagy fejletlen izmokat nem terheljük, hanem nyújtjuk, kis ráhatással, így csökkentve minimálisra a sérülések veszélyét. Könnyen elvégezhető gyakorlat ez, fokozatosan haladva a hajlékonyságért, amely rengeteg mindennapi előnyt tartogat számunkra. Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy a fokozatosságra nagy hangsúlyt kell fektetni, hiszen a hirtelen mozdulatok tovább ronthatják izmaink állapotát, ám a kellő türelemmel a hatha jóga a legnagyobb orvosság lehet izom-csoportjaink számára, hosszú távon.