Szőnyeg- és kárpittisztítás otthon, házilag

Ha ki szeretnénk tisztítani szőnyegeinket, kárpitozott bútorainkat otthon, házilag, akkor a legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer az lenne, ha ipari tisztítószereket alkalmazhatnánk. Igen ám, de ezeket a szereket nem tudjuk csak úgy leemelni a boltok polcairól, mert csak úgy lehet őket használni, ha kellőképp szakértők és gyakorlottak vagyunk, amennyiben nem vagyunk benne jártasak, akkor nem csupán a bútorainkat tehetjük tönkre, hanem akár az egészségünket is!

Ezek az okok miatt az imént emlegetett optimális módszer tehát az lenne, hogy ipari tisztítószerekkel, maximáls hozzáértéssel és szakértelemmel fogjunk bele a tisztításba. Viszont általánosan elmondható, hogy a szakértelem hiánya miatt az ideális módszer másik kritériuma sem léphet érvénybe az otthoni szőnyeg és kárpittisztítás esetén. Ezért aztán, ha már otthon akarjuk magunk megoldani, meg kell elégednünk egy nem annyira optimális módszerrel. Már csak azon kell elgondolkodnunk, hogy ez vajon nem kockázatos- e? Felmerül a kérdés, hogy ha nincs optimális módszer, akkor a végeredmény attól még lehet-e ideális? Ezt a dilemmát pedig alaposan kibeszéljük az alábbi blogbejegyzésünkben.

Nagyon sokan beleesnek abba a hibába, hogy elhiszik azt, amit a TV-ben a reklámok mondanak és mutatnak, majd fogják magukat és hasraütés szerűen elkezdik maguk sikálni a koszos felületeket. Az agyonreklámozott tisztítószertől magát a csodát várják, és vakon bíznak abban, hogy hipp- hopp eltünteti a legmakacsabb foltot is úgy, ahogy azt a médiában már láthatták.

Ha jobban belegondolunk, hogyan is válhatna köddé a szennyeződés a szőnyeg vagy kárpit takarításakor, ha benne hagyjuk és ki sem szívjuk onnan? Ha van egy makacsabb szennyeződés. mi pedig elkezdjük beledörzsölni a tisztítószert, kis ideig tényleg azt láthatjuk, mintha megoldódott volna a malőr, de amint a nedvesség elillan a felületről, megbizonyosodhatunk róla, hogy sajnos illúziót láthattunk, mert a koszfolt nem hogy nem tűnt el, de még jobban szétdörzsöltük, mint amilyen eredetileg volt. Biztosak vagyunk benne, hogy sajnálatos módon sokan magukra ismernek ebben a szituációban…

Akad még könnyen elkövethető baki, amit sokan megejtenek, méghozzá az, amikor azt gondolják az emberek, hogy a fehér szín már nem lehet világosabb, és egy fehér szőnyegből vagy kárpitból valamiféle fehérítőszerrel kísérelik meg eltávolítani a szennyeződést. De arról megfeledkeznek, hogy a fehér szín is olyan, mint a többi szín, megannyi árnyalata létezik, így a fehérítőszer alkalmazásával könnyedén megbizonyosodhatnak arról a végeredményt megpillantva, hogy a fehér új árnyalatát hozták létre a kedvenc szőnyegükön.

Folytassuk a sort a következő trükkel, amit sokan bevetnek otthon a vérfolt eltüntetésére: konyhasó és víz. Ez ügye mindenkinek van otthon, könnyűnek tűnik a művelet, de bizony hordoz magában veszélyfaktorokat, mert a só gyorsan feloldhatja a szőnyeg vagy a kárpit színében a festéket, és a kedvenc berendezési tárgyunk máris egy nagy kifakult pacával lesz gazdagabb, amit utána már semmilyen trükkel, még csodával sem lehet megmenteni. Nem így végződött volna a vérfolt eltüntetése, amit csak szakszerűen kellett volna megközelíteni.

A házi praktikák közül népszerű még az ecet felhasználása tisztítószerként, amit sokak szerint bátran használhatunk szőnyegre, kárpitra is. A művelet kevésbé negatív végkifejlete, hogy az ecet rengeteg szennyeződéssel szemben nem elég hatékony, a nagyobb probléma viszont az lehet, ha a szennyeződésen mintegy fixáló hatással bír az ecet, így a szó szoros értelmében megpecsételjük a kedvenc berendezési tárgyunk további életét.

Ne felejtsük el a bőrgarnitúrákat, megérdemelnek pár mondatot ezek a drága használati tárgyak is: ha házi trükkökhöz folyamodunk az esetükben, szinte semmilyen foltot nem tudunk kiszedni rongálás nélkül, mégis rengeteg olyan spórolós vagy esetleg kevés türelemmel rendelkező ember van, aki könnyelműen belecsap a lecsóba és úgy véli, mégis meg tud birkózni ezzel a lehetetlen feladattal, ám sajnos utólag szembesülnek azzal, sajnos már későn, hogy a küldetés megbukott.

Száz szónak is egy a vége, a legtöbb esetben gyakorlatilag bármilyen szennyeződésről is van szó, egyáltalán nem éri meg sem a szőnyeg, sem a kárpitozott bútor kitisztításának házi praktikákkal nekirugaszkodni, mert kudarc lesz a végeredmény. Hiába mondják a tisztítószer reklámok, hogy ez egy egyszerű és gyors, könnyű feladat, a szőnyeg és kárpittisztítás egy komoly szakértelmet kívánó szakma.