Kézi mosás

Valamennyivel drágább, viszont sokkal kíméletesebb módja a tisztításnak a kézi mosás, ami átlagosan már 1200-1400 forinttól elérhető, sőt, néhol akár három számjegyű összeggel is találkozhatunk. Általában feláras szolgáltatás a vegyszeres előmosás (5-700 forint), a viaszos kezelés (4-500 forint), a külső műanyagápolás (5-600 forint), a felnitisztítás és a gumiápolás (6-600 forint), de 1500-2000 forintért motortisztítást is lehet kérni.

A kis vízfelhasználás miatt környezetbarát megoldás a gőzös nagytakarítás, ezt belső takarítással együtt a Natur Car Washnál például 1200 forintból elvégzik, de a szolgáltatások köre itt is széles, többek közt bogár-, gyanta- vagy kátrányoldást is tartalmaz. Más cégek házhoz kiszállással is vállalnak mosást gőzzel (2-4 liter víz/autó) vagy száraz technológiával, ami vegyszeres-kendős tisztítást jelent. A felhasznált szereket megvásárolva a garázsban vagy a parkolóban magunk is elvégezhetjük a víztelen takarítást, ez a Freedom Car Wash szerint egy átlagos méretű és szennyezettségű autónál 310 forintból kijön.

Láthatatlan védőréteg – extra védelem?

Egyre több cég ajánl mosás utánra nanotechnológiás bevonatot, akár a teljes autóra, akár egyes elemeire. Ez a szélvédőre felhordva (5000 forinttól) vízlepergető hatású, az ígéretek szerint 80 km/h felett feleslegessé teszi az ablaktörlő használatát, és könnyebb eltávolítani róla a bogarakat. A karosszérián (35-60 ezer forint) akár többéves védelmet is nyújthat a bevonat az UV-sugarak fakító hatása, a korrózió, a karcok és a maró anyagok (például madárürülék) ellen, a kerekeken pedig megakadályozza a fékpor beégését. Még az utastérben is alkalmazzák a nanotechnológiás védelmet, amely védi a kárpitot a foltoktól.

A kézi tisztítás a legkíméletesebb módszer, polírozásnál viszont a gépi eljárás a hatékonyabb. Olcsó és látványos eredményt hoz a vakszolás. A megfáradt fényezés felfrissítésére és védelmére jó megoldás ez az eljárás, ilyen szolgáltatást már 1200 forinttól kínálnak, míg az alapos gépi vakszolásért 6500 forintot kérnek. Ezt a műveletet házilag elvégezni sem nagy ördöngösség, a legismertebb, Turtle Wax márkájú viaszos ápolószerből metálfényezésű autóhoz 1200 forintba kerül egy flakon.

Bonyolultabb és a foltképződés miatt veszélyesebb művelet a polírozás, ami lényegében a legfelső lakkréteg eltávolítását jelenti, és csodát tud tenni a karcos vagy matt (a piros szín különösen hajlamos erre) fényezéssel. Több cég az UV sugárzás miatt bemattult műanyag fényszóróburát is kezelésbe tudja venni, átlagosan 10 000 forint/pár áron.

Egy teljes karosszéria gépi polírozása átlagosan 10-18 ezer forintba kerül, karceltávolítástól és a korrekciós munkáktól függően. Aki igazán szeretne vigyázni a fényezésre, az egész autóját bevonathatja átlátszó (vagy akár színes) fóliával, a budapesti taxik tömeges sárgítása óta viszonylag kedvező, 120-150 ezer forintos áron. Aki nem akar ennyit költeni, választhat a kőfelverődéstől védő fóliát a motorháztetőre 25-35 ezer forintért, a szilikon az autókkal is csodát tud tenni.