Interjú Dr. Kósa Évával, a BLESZ Intézet Kardiológusával.

  1. Általában hogy zajlik egy menedzserszűrés menete? Mi csinálnak ilyenkor a pácienssel?

Menedzserszűrés során többféle szűrővizsgálati csomag áll a páciensek rendelkezésére, melyet vagy a munkáltatója finanszíroz, vagy saját maga fizeti ki a vizsgálatok díját. A leggyakrabban kért csomagokban van vérvételi vizsgálat, mely során laboros vérkép elemzés folyik, vizelet vizsgálat valamint általános vérkémiai vizsgálat, valamint paraméterektől függően vesefunkciót, májfunkciót, vércukrot, vérzsírokat mérnek. Igény szerint lehet kérni egyéb kiegészítő vizsgálatokat, pl. amit leggyakrabban kérnek az a pajzsmirigy hormonszint ellenőrzése.

Mellkas röntgen vizsgálat nem más, mint anno a kötelező tüdőszűrés vizsgálat, amelyben a röntgen segítségével megnézik a tüdő esetleges kóros elváltozásait, valamint a szív állapotáról is adhat képet (leginkább a méretbeli eltérés mutatható ki ezen a módon)

EKG (12 elvezetéses) vizsgálaton alkalmával kirajzolódik a szív elektromos tevékenysége, esetlegesen felfedezhetünk kóros szívritmuszavarra és vérellátási zavarra utaló jeleket, amik magukkal vonhatják a további vizsgálatok alkalmazását.

Hasi ultrahang vizsgálatok megmutatják a hasi szerveket és az ivarszerveket, így az ezen látható esetleges eltérések rögtön ki is derülnek.

Belgyógyászati vizsgálaton a mellkas fizikális vizsgálatán kívül a légzés meghallgatása, szívműködés vizsgálata, has és végtagok vizsgálata, bőr áttekintése, vérnyomásmérés történik. Rendszerint ekkor végzik a 12 elvezetéses EKG vizsgálatot.
Szemészeti vizsgálaton a látás és szem vizsgálatára kerül sor.
Fül-orr-gégészeti vizsgálaton a hallás, orr és torok, gége vizsgálata zajlik.
Urológiai vizsgálaton a húgyúti szervek vizsgálata történik, férfiaknál prosztata vizsgálatra is sor kerül.
Nőgyógyászati vizsgálaton a női nemi szervek vizsgálata zajlik, szükség esetén citológiai vizsgálat történik.

Szűrőcsomagtól függően kiegészítő vizsgálatok is kérhetőek. Részletesebb kivizsgálás alkalmával, pl. csontsűrűség mérés, kardiológiai vizsgálat, szívultrahang.

 

2., Önnek mik a tapasztalatai, napjainkban mennyire elterjedt juttatási forma a különféle menedzserszűrő csomagok biztosítása a munkaerők számára a munkáltatók által?

Az elmúlt években egyre inkább biztosítanak ilyen kiterjesztett menedzserszűrő vizsgálatokat az alap üzemorvosi vizsgálaton kívül a munkavállalók részére. Nem csupán a magán szektorban, már egyre inkább az állami intézményekben is igénylik a munkáltatók ezt a juttatási formulát. Egyre több résztvevővel találkozunk minden évben, mert a munkáltatók is belátják, hogy a fő cél az, hogy a dolgozók kiváló állapotban legyenek egészségügyileg, valamint ha esetleg valamilyen rejtett súlyos betegségük van, mint pl. a hipertónia (magas vérnyomás), cukorbetegség, magas vérzsír szint, akkor ezeknek a gyógyítását minél hamarabb el tudják kezdeni.  

  1. Belelát- e Ön abba esetleg, hogy ezeket a szűréseket a dolgozók kérik a vezetőségtől, vagy maga a vezetőség ösztökéli dolgozóit, hogy vegyenek részt ezeken a szűréseken?

 Erre a kérdésre nem tudok válaszolni, ugyanis az orvos, aki elvégzi ezt a szűrővizsgálatot, nem egyenlő az egészségügyi intézet vezetőségével, akik létrehozzák a szerződéseket és kiválasztják a megfelelő csomagokat a cégek vezetőivel közösen. De azt gondolom, hogy mindkét félnek – azaz a munkavállalónak és a cégvezetőnek is nagyon fontos, hogy a munkájukat kiváló egészségi állapotban el tudják látni.

4., Szeretik ezeket a szűréseket a dolgozók?Szívesen jelennek meg  a vizsgálatokon?

Igen, szívesen jönnek el a dolgozók a kiírt vizsgálati időpontra, mert ugye ezt már előre megbeszéltük, így nem kell hosszú heteket várakozniuk a vizsgálatok esedékességére, mert ezek a szűréses vizsgálatok más időpontban mennek végbe. Ezen vizsgálatok alkalmával megbeszéljük az ügyfelekkel az esetleges elváltozásokat, ha kell, gyógyszeres kezelést is megkezdünk, valamint ösztökéljük az elkövetkező plusz vizsgálatokra, amelyeket már a saját háziorvosával kell megbeszélnie.

Gyakran találkozunk olyan esetekkel, mikor a páciensünk vagy már eléri a nyugdíjas korhatárt, vagy annál a cégnél, ahol jelenleg dolgozik, nincs ilyen szűrésre lehetőség, de a páciensnek már volt alkalma régebben részt vennie rajta, és meglátta a benne rejlő lehetőségeket, így ők úgy döntöttek, maguknak fogják állni a szűrővizsgálatok költségeit.

  1. Az is előfordult már, hogy a páciens saját maga dönt úgy, hogy benyúl a zsebébe és kifizeti magának a szűrővizsgálatok költségét?

Napjaink egészségügyi helyzete, és a híradásokban hallható információk miatt egyre sűrűbben van dolgunk azzal a jelenséggel, hogy legyen az fiatal, életerős egyén, vagy már valamilyen kialakult kórral küzdő páciens, úgy döntenek, hogy részt vesznek ezen a szűrővizsgálaton, és választanak egy csomagot maguknak. Világos, hiszen így egy előre megbeszélt időpontot kapnak, egy nap alatt többféle vizsgálatot is el tudunk rajtuk végezni, amennyiben megfelelően leszervezzük – így lényegesebben rövidebb idő alatt végezhető el ez a procedúra, ami kényelmesebb az ügyfél számára.

  1. Miért válasszunk inkább egy ilyen menedzserszűréses vizsgálatot, mint sem hogy elmenjünk a körzeti orvosunkhoz és az ő rendelőjében vegyek részt a vizsgálatokon?

Hazánkban olyan ellátás működik az egészségügyben, amit már előre meghatároztak. Van az alapellátás ( a körzeti orvos) aki területi ellátási kötelezettség nyomán további vizsgálatokra küldheti, utalhatja a beteget a kórházba, vagy a megfelelő szakrendelésekre. Az állami egészségügyi rendszerben vannak olyan vizsgálatok, hogy csak egy másik szakorvosi vélemény alapján lehet továbbküldeni a pácienst. Mindannyian hallottuk már a végtelen hosszú várólisták létező problémájáról, amit még a jelenlegi vezetés sem képes 100 % -os hatékonysággal kezelni.  Ha igénybe vesznek egyet a szűrővizsgálati csomagjaink közül, lehetőséget kapnak arra, hogy a lehető legrövidebb időn belül, akár 1 – 2 nap alatt elvégezzenek több szűrővizsgálatot is, amit az alapellátással ellentétben nagyon nehéz lenne ilyen összehangoltan véghezvinni, mivel több hetes várólisták vannak.

  1. Előfordult már ezeken a szűrővizsgálatokon, hogy esetleg valami súlyosabb lappangó betegség felszínre került? Ez most egy nagyon meredek, egyenes kérdés lesz: mentettek már életet a szűrőcsomag alkalmazásával? Volt már ilyen eset?

 

Igen, volt már rá példa, hogy a menedzserszűrő csomag egyik ilyen vizsgálata során fény derült egy rosszindulatú daganatos megbetegedésre, de szerencsére még a gyógyítható stádiumban, valamint szívritmuszavar is derült már ki. Olyan eset is megesett, hogy az egyik szűrővizsgálat alatt zajlott éppen a szívinfarktus, így épp akkor fel tudtuk állítani a diagnózist. Ezek az esetek tényleg egyenlőek az életmentéssel. De éppolyan jelentőségű az is, hogy ezen vizsgálatok alkalmával olyan súlyos betegségeket fedezhetünk fel, mint pl. a magas vérnyomás, cukorbetegség, mert ezeknek a betegségeknek minél előbb elkezdjük a kezelését, annál tovább élhetnek a páciensek megfelelő életminőséggel, valamint a szövődmények kialakulásnak esélyeit is jelentősen csökkentheti a korai diagnózis felállítása.

 

Tags: kardiológia, kardiológus, menedzserszűrés, szakértő, szűrővizsgálat