Két hasznos tanács szőnyegen beszáradt foltokra

Sokan úgy vélik, hogy egy otthon lelke a nappali szoba, viszont a nagy beszélgetések a konyhákban zajlanak, míg a világot egy sör mellett a teraszon lehet megváltani. Azonban sok esetben megfeledkeznek arról, hogy egy házban mekkora átmenő forgalom lehet és, hogy mindezt a forgalmat sok esetben a szőnyegek viselik el, elnyelik a napi szennyeződéseket, a kisebb- nagyobb balesetekből adódó foltokat. Gondoljuk csak végig, hogy mit is jelenthet, az a mondás mikor azt mondják valakinek, hogy „lábtörlőnek” használják.

Abban az esetben, ha valakinél szőnyeg helyett más alternatíva van, mint például a járólap, vagy parketta, az könnyedén megoldhatja a tisztítást felmosással. Azonban azoknak sem kell csüggedniük, akik a szőnyegeket részesítik előnyben. Nekik szolgálunk néhány praktikus jó tanáccsal, melyek alkalmazásával könnyedén megszabadulhatnak a foltoktól.

1. Szóda, mely magyar találmány és nem is gondolnánk, hogy mennyi mindenre használhatjuk és mennyi mindenre megoldás lehet.

Nézzük csak… Klasszikus eset, amikor kiborul valami, ami nagyon makacs foltot hagyhat a szőnyegen. Ilyen lehet például a vörösbor. Ilyen esetben az első, amire gondolhatunk, hogy a folt nehogy megmaradjon, és ezt a lehető leggyorsabban megtudjuk oldani. Persze ilyenkor végig fut az agyunkban, hogy a foltot úgy volna célszerű eltüntetni a lehető leggyorsabban, hogy véletlenül se okozzunk benne maradandó károsodást. Éppen ezért nincs is miért aggódnunk, mert az ilyen esetekre és a már beszáradt foltokra is van megoldás. A frissen szerzett, vagy már régebb óta meglévő, beszáradt makacs foltokat is először fel kell lazítanunk szódavízzel, vagy széndioxiddal dúsított ásványvízzel. A lazítás után könnyedén nekiláthatunk a vegyszeres kezelésnek, vagy akár a mechanikai tisztításnak.

2. Kémiai kísérlet házilag

A szódavizes, vagy a széndioxiddal dúsított ásványvizes megoldás a nem nagyon régóta beszáradt foltokra lehet megoldás. Abban az esetben, ha a szennyeződés, már hosszabb ideje éktelenkedik szőnyegünkön, akkor sajnos más módszert kényszerülünk alkalmazni. Azonban erre is van megoldás, még akkor is, ha nem éppen kémikusnak születtünk, csak gondosan körbe kell szemlélnünk a háztartásunkban. Nem kell itt bonyolult dolgokra gondolnunk. amire szükségünk lehet, az fél liter forró víz, egy teáskanálnyi mosópor és éppen ennyi ecet. Ebből egy keveréket kell csinálnunk, melyet majd a makacs foltra permetezünk, és a keveréket a pár percig rajt hagyjuk a folton, hogy a keverékünk dolgozni tudjon és fellazíthassa a beszáradt szennyeződést, és, hogy minél jobban hatásos legyen. A siker biztosan nem fog elmaradni, ráadásul ezzel a keverékkel nem okozunk semmiféle maradandó károsodást a szőnyegünkön.

Tehát foglaljuk össze, hogy mit is tehetünk a nem várt makacs szennyeződések megelőzésének érdekében?

Minden esetben legyen otthon szénsavas ásványvíz, vagy szódavíz, mosópor és ecet.

Ha folttal találjuk szembe magunkat ne legyünk restek, forraljunk vizet, készítsük el a keverékünket és bátran essünk neki a makacs foltnak, mely éktelenkedik szeretett szőnyegünkön! Ugye nem is olyan bonyolult?

Főoldal a hasznos tanács a szőnyegen beszáradt foltok aloldalról