A professzionális szőnyegtisztítás akár házilag is kivitelezhető, ám jó, ha tudjuk, hogy bizonyos időközönként mindenképp érdemes speciális, szakértő segítséget kérni a kárpitok tisztántartásának céljából. Egy átfogó higiénizáló eljárás során elpusztíthatók azok a kórokozók, melyek észrevétlenül beleültek a textíliákba. De természetesen mi magunk is kezünkbe vehetjük a szőnyegtisztítást, amennyiben kisebb probléma okozza mondjuk a foltosságot.

A professzionális szőnyegtisztításhoz mindenképpen szükségünk lesz két szivacsra. Egyikkel

a szennyes oldatot szívatjuk fel, míg a másik segítségével juttatjuk a textília rostjai közé a tisztítószert. Az óvatos dörzsölés során a nedvességet is el tudjuk oszlatni, ezzel is fokozva a hatékonyságot . A latexes bevonatú szőnyegeket nem lehet bármilyen vegyszerrel kezelni, mert egyes anyagok megtámadhatják őket. Ebből a szempontból is a legjobb választás a professzionális szőnyegtisztítás során a hab, vagy por alapú szőnyegtisztító. Fontos, hogy tudjuk a nedves behatás eredményeképpen a szőnyegek zsugorodhatnak, vagy akár hullámosodhatnak is. Ezt a káros következményt kerülhetjük el, hogyha por alapú tisztítószert használunk, melyet használat után csak ki kell porszívóznunk az érintett kárpitból. A foltkezelés még magában rejt, egy nem kívánt hatást, mégpedig, hogy a folt kitisztítását követően még szembetűnőbbé válik a szőnyeg koszossága. Ilyen esetben a teljes kárpit tisztává varázsolása az egyetlen járható út.

A professzionális szőnyegtisztítás kivitelezhető otthonunkban, házilag, ám szakértő segítséget kérve rengeteg időt, erőt, és pénzt spórolhatunk meg.